Biografie

Jean-Paul Hermans werd in 1965 in Tongeren geboren.

Als 8-jarige knaap begon hij met zijn Es-klarinet bij de harmonie "De Kristene Gildebroeders" van Val-Meer. Later stapte hij in de voetsporen van zijn vader met de altsaxofoon.

Zijn muzikale opleiding begon in de muziekacademie van het gemeenschapsonderwijs in Voeren en na vier jaar college in Tongeren, trok hij naar de kunsthumaniora in Brussel.

Hij vervolgde zijn opleiding in het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij in 1989 het diploma van Laureaat Saxofoon en in 1990 het diploma van Laureaat Kamermuziek behaalde.

In het conservatorium te Maastricht studeerde hij af als Docerend Musicus Saxofoon.
Zijn carrière als beroepsmuzikant begon hij als saxofonist bij de "Muziekkapel van de Grenadiers" in Brasschaat.

Sinds 1990 was hij een aantal jaren werkzaam als leerkracht saxofoon aan de kunsthumaniora te Brussel, de academies in Schaarbeek en Voeren.
Tegenwoordig geeft hij saxofoon en instrumentaal ensemble aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk en saxofoon aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Beringen.

Zowel tijdens zijn studies als in zijn professionele carrière als leerkracht houdt hij zich naast zijn beroepsactiviteiten nog met tal van andere muzikale projecten bezig.

 

Een overzicht:

Rond 1981 was hij lid van de Bergvagabunden in Luik, waar hij achteraf ook dirigent van werd. De "Bergvagabunden" was een Oberbayernorkest waar in die tijd nog meer muzikanten van de harmonie in meespeelden.

Van 1985 tot 1996 was hij saxofonist in een aantal amusementsorkesten.

Tijdens zijn studies in het Lemmensinstituut ontstond in de cursus kamermuziek het saxofoonkwartet 'SaxConversation' met optredens in Vlaanderen en Zwitserland.

 

Van juli 1994 tot juli 2012 was hij dirigent van de harmonie "De Kristene Gildebroeders" van Val-Meer.

Van september 2003 tot juni 2006 stond ook de harmonie "De Verenigde Vrienden" van Heusden onder zijn muzikale leiding.

Van september 2006 tot eind 2010 was hij saxofonist bij de "John Leo Showband".

 

Sinds 1996 vormt hij samen met Patrick Daenen het duo "Jassi-Clazz", dat concerten, recepties, huwelijksmissen, easy-listening, academische zittingen, enz… verzorgt.